מאמרי מומחים

הsurfset כחלק מתהליך השיקום

ענת אייל, אוגוסט 2015

 

מהו ה surfset? זהו גלשן הניצב על שלושה כדורים ממולאים באוויר ומעוגן אל בסיסם בגומיות. המכשיר נראה כגלשן, מתנועע כגלשן, מדמה ומייצר חוסר יציבות, אך במקום על הגלים, מצא הסרפסט מקום של כבוד בחדרי הכושר ובמכון הפיזיותרפיה של

"מדיקס"-מרכז לרפואת ספורט בת"א.

 

המשטח הלא יציב משתלב כאביזר טיפולי בתוך תהליך השיקום.

הוא מוסיף מימד נוסף לכל תרגול, בין אם הוא תרגול מסורתי או תרגול אינטגרטיבי, כיאה באימון פונקציונאלי.

 

חלק מתהליך השיקום מוקדש לאימון המערכת הפרופריוספטיבית. זוהי מערכת של חיישנים/רצפטורים הנמצאים בשרירים, גידים, רצועות ומפרקים אשר מספקים מידע למוח, על מיקום האיברים ביחס למרחב, על היחס בין חלקי הגוף השונים ועל כמות הכוח הנדרשת לתנועה כמו הרמה, החזקה ועוד.

בתגובה לקלט המועבר למוח ע"י אותה מערכת, מנחה המערכת את השרירים, המפרקים והאיברים מה צריך לפעול, באיזו עוצמה, באיזה כיוון, זווית על מנת לשמר את התנועה או שיווי המשקל הנדרשים.

 

מחקרים מראים שאימונים ייחודיים הנותנים דגש על שיפור ואימון המערכת הפרופריוספטיבית, משפרים את יכולת שיווי המשקל, הקואורדינציה, ההתמצאות במרחב, מהירות התגובה למצבים משתנים, מלמדים את הגוף להתייצב לפני שינוי בעומסים, או כניסה לתנועה וכמובן יכולים בעתיד למנוע פציעות. מניעה- בקרב הקהל הרחב ובקרב ספורטאי הישג במגוון תחומי הספורט השונים.

לאימונים מסוג זה תתרום רבות עבודה על משטחים לא יציבים וכאן נכנס ה surfset לפעולה.

 

שיקום מפציעה מתבטא במספר היבטים, היבט פיסי, היבט רגשי, הכרתי, חברתי ומנטאלי.

העבודה על הסרפסט מאפשרת למטופל/ת לעבור את השיקום בכמה מההיבטים הנ"ל:

 

בהיבט הפיסי קיימים מספר מרכיבי כושר גופני אשר מקבלים דגש כמו: שיווי משקל, קואורדינציה, ייצוב, זריזות, מהירות תגובה, טווחי תנועה, יכולות אירוביות ואנאירוביות, עבודה סימטרית ואסימטרית.

על הגלשן ניתן להתמקד במרכיבים השונים בעזרת רצף של תרגילים, ולבנות מחדש תבניות תנועה שאינן חלק מחיי היומיום של המטופל/ת אך נדרשות לשם שיפור היכולות שנפגעו בעקבות הפציעה.

 

בהיבט הרגשי ניתן דגש על חיזוק מנטאלי, בניסיון להשיב למטופל/ת את הביטחון העצמי בתפקוד היומיומי.

 

בהיבט החברתי מספק הגלשן הנאה, חוויה ותחושת הצלחה מול הסביבה.

 

גודלו של הsurfset  מאפשר למטופל לעבוד כמעט בכל מנח, עמידה, שכיבה, עמידה על רגל אחת, על שתיים, עם שטח בסיס צר או רחב, עמידה על הידיים, מנחי פלאנק ועוד.

 

כאמור, ה surfset מייצר סיטואציה דינאמית, המשפרת את יכולת הגוף להגיב במהירות לשינויים פתאומיים ועל ידי כך לשיפור יכולת שיווי המשקל ומהירות התגובה.

על המטופל/ת שעומד על ה  surfset, לארגן "במהירות" את חלקי גופו ולהגיב לשינויים שהגלשן מייצר על מנת לייצב את עצמו. שרירי הליבה והשרירים המייצבים מתגייסים ונכנסים לפעולה כחלק מהתנועה הכוללת של הגוף במרחב.

השימוש בגלשן מחייב עבודה בסנרגיה של כל הגוף, האזור הפגוע מקיים קשר אנטומי, תפקודי ושרשראי עם שאר חלקי הגוף, מכאן שיש מקום לאימון ותרגול רב מפרקי.

 

ה  surfset מאפשר לשלב עוד אביזרים שיתלוו לאימון עליו, כמו משקולות, גומיות (ניתן לחברן ללולאות הנמצאות עליו), כבלים, כדורי כוח, ועוד.

ניתן לעלות ולרדת מהגלשן, לשלב קפיצות עם נחיתה על משטח לא יציב, לעבור מנחים, לעבוד בשלושה מימדים.

תחושת המטוטלת שהגלשן מייצר מאפשרת שליטה וחיזוק תנועתי בכיוונים חלשים.

לדוגמא: במטופל עם נטייה לקריסה פנימה של הברכיים (ואלגוס) נשתמש בהטיה החוצה של הגלשן על מנת לעודד ולעורר אצלו תנועה הפוכה לנטייתו.

 

ה  surfset התקבל בברכה אל חדר טיפולי הפיסיותרפיה, אל עולם השיקום והאימונים הפונקציונאליים, קיבל מקום של כבוד בינות המשטחים הלא יציבים, במטרה לבנות ולעזור למטופל/ת לחזור לשגרת יומו היציבה.

 

תודה לרוני ואיתי שהכירו בינינו

 

ענת אייל

מאמנת כושר אישית במדיקס

מתמחה באבחוני יציבה ואימון פונקציונאלי

anatfit@walla.com

קרא עוד
אימון שיקומי על הבורד
הדר גבעון, דצמבר 2015

 

לא משנה אם אתה אלוף עולם או מתאושש מניתוח אורתופדי, תרגול על הגלשן יכול לסייע לך המון בתהליך השיקום.

הגלשן, שהיה מוכר לנו עד היום ככלי לאימון בלבד יכול לתת מענה נהדר גם ככלי שיקומי. מעצם היותו משטח לא יציב מאפשר הגלשן חיזוק פונקציונלי אשר מדמה את התרגול עליו לפעילויות יומיומיות שנדרשות. העובדה שהגלשן, בניגוד למשטחים לא יציבים אחרים, הינו רחב מאפשרת למתרגל לבצע אינסוף תרגילים עם מספר רב של בסיסי תמיכה. בנוסף, בכל תרגול על הגלשן ישנו שילוב של קבוצות שרירים רבות המשתתפות בפעולה באופן אקטיבי (תנועה) או פאסיבי (ייצוב). למשל, כאשר מתרגלים באופן אקטיבי את שרירי הקוואד על הגלשן (יישור ברך בישיבה) מתווספים לתרגול גם שרירי הבטן העמוקים וזוקפי הגו.

כבר אמרנו בסיסי תמיכה? גם הידיים יכולות להוות בסיס יציב בשביל מישהו כמו  אלפטריוס קוזמידיס, אלוף העולם בהתעמלות קרקע ומכשירים שקרע את הרצועה הצולבת ברגלו ועבר ניתוח אורטוסקופיה (שחזור שני המיניסקוסים ורצועה צולבת קדמית) כמובן שמתעמל ברמתו לא יכול לעצור את שגרת האימונים ולכן תירגל המון על הגלשן בהישענות על ידיו (עמידת ידיים וביצוע העברות משקל וכיפוף מרפקים), בישיבה על הישבן (תרגילי בטן למיניהם) ובהישענות על הרגל הבריאה כפי שנראה בתמונות תוך הנפת הרגל המנותחת. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

מטופל נוסף, יורם, שהגיע לשיקום לאחר ניתוח איליזרוב (החדרת ברזלים אל עצמות השוק ע"מ להחזיר את העצמות לאורכן המקורי). יורם ריסק את עצמות השוק – טיביה ופיבולה לאחר שהחליק מסולם. גם במקרה של יורם ההנחיה הייתה לתרגל ללא נשיאת משקל על הרגל. עקב עובדה זו עבד יורם עם בסיס תמיכה גדול (ישבן וגב תחתון) ותרגל הנעה של הרגל המנותחת, חיזוק שרירי CORE, חיזוק שרירי כופפי הירך, פושטי הברך, פושטי הירך ועוד שרירים רבים.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בנוסף, במקרה של יורם, עקב חוסר השימוש בשרירי הרגל הימנית נוצרה בעיה של חוסר איזון בשרירי האגן, מצב הנקרא תסמונת טרנדלנבורג. בעזרת הנחייה מהפיזיותרפיסט אדם בדיר ובפיקוחה והדרכתה של המאמנת השיקומית הדר גבעון תרגל יורם חיזוק חד צדדי של כלל שרירי הרגל מהאגן ועד הקרסול תוך ניצול חוסר האיזון שניתן ליצור באופן מבוקר עם הגומיות שלצידי הגלשן.  גם בעיות יציבה כדוגמת עקמת יכולות לקבל מענה לתרגול חד צדדי על הגלשן.

 

נכתב ע"י הדר גבעון, מאמנת שיקומית באסותא REACTION, מתמחה ביציבה.

  • Google+ Clean Grey
  • Instagram Clean Grey
  • Facebook Clean Grey
  • שאלות ותשובות

  • צור קשר

  • הצטרף אלינו

  • איפה מתאמנים

  • האימונים

  • מי אנחנו

  • ראשי

  • More